Ceramika jest doskonałym sposobem na estetyczne podawanie potraw. Ma to znaczenie przede wszystkim w lokalach gastronomicznych – wiele dań „je się” bowiem oczami. Z tego powodu na ceramiczne, ręcznie robione zastawy coraz częściej decydują się właściciele restauracji i kawiarni. Jakie produkty sprawdzą się najlepiej w takich miejscach? Dlaczego warto się na nie zdecydować?
Ceramika znajduje swoje zastosowanie w lokalach gastronomicznych. Najczęściej przyjmuje formę ozdobnych talerzy, pełnych kolorowych wzorków. W Polsce zdecydowanie największą popularnością cieszą się wyroby z Bolesławca. Cechują się one charakterystycznymi, kobaltowymi zdobieniami nawiązującymi do ludowych motywów z naszego kraju. Firma stale wypuszcza nowe serie takich wyrobów.
Oprócz talerzy w restauracjach sprawdzą się też ozdobne miski i filiżanki. Te ostatnie pojawiają się zwłaszcza w kawiarniach. Takie produkty z powodzeniem można znaleźć w ofercie manufaktury bolesławieckiej. Marka organizuje także warsztaty ceramiki, pozwalające na przygotowanie estetycznych, tradycyjnych naczyń samodzielnie, pod okiem specjalistów w tej dziedzinie.
Ceramiczne naczynia mają wielu zwolenników przede wszystkim ze względu na fakt, że pozwalają na podkreślenie wyglądu dań. Wszystkie potrawy prezentują się lepiej na kolorowych, bogato zdobionych talerzach czy miskach. W wielu lokalach gastronomicznych stylowa ceramika jest swego rodzaju znakiem rozpoznawczym. Decydują się na nią przede wszystkim droższe restauracje czy kawiarnie, którym zależy na wizerunku i zapewnieniu klientom jak najlepszych doznań, także wzrokowych. Na rynku można znaleźć całe zestawy ceramicznych naczyń. Występują one w wielu wersjach, dlatego pozwalają na idealne dopasowanie odpowiedniego wyrobu m.in. do wyposażenia danego lokalu gastronomicznego oraz rodzaju serwowanych dań. To świetny sposób na wyróżnienie się spośród konkurencji, co z pewnością doceni wielu gości.