Zalety naczyń z kamionki

naczynia

Naczynia kamionkowe, choć jeszcze do niedawna wypierane przez porcelanę i aluminium,  w ostatnich latach cieszą się rosnącą popularnością. Znane już w XVI wieku kolorowe zastawy ceramiczne przez dekady kojarzone były wyłączenie z tradycyjną, staropolską kuchnią. Dziś jednak wracają do łask jako oryginalne ozdoby kuchni, ale i również naczynia użytkowe do zadań specjalnych. Czym wyróżniają się naczynia z kamionki i jakie są największe zalety ich używania? Poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie, dzięki któremu dowiesz się, dlaczego warto sięgać po tego rodzaju naczynia.

Co przemawia za popularnością naczyń kamionkowych?

Wśród największych zalet naczyń z kamionki wymienia się ich nieszablonową estetykę. Ręcznie zdobiona ceramika, wyróżniająca się oryginalnymi wzorami doskonale pasuje do różnych typów wnętrz. Nasze produkty wytwarzane w Manufakturze Ceramiki w Bolesławcu nie tylko współgrają z rustykalnymi aranżacjami, ale także świetnie wpisują się w nowoczesny styl wnętrz. Ponadto, poza wyjątkowym wyglądem ceramiki miłośników naczyń kamionkowych przyciąga także ich funkcjonalność. Naczynia są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz nie niszczą się podczas mycia w zmywarce. Co ważne, nawet codziennie użytkowanie nie wpływa na ich wygląd, dlatego ich zakup jest inwestycją na lata.

Co więcej, naczynia kamionkowe wyróżniają się także odpornością na działanie wysokich temperatur. Tym samym bez obaw o uszkodzenia, można używać ich w mikrofalówce i w piekarniku. Ich niewątpliwym atutem jest również to, że dzięki grubym ściankom długo utrzymują ciepło, stąd popularność np. kubków kamionkowych. Oprócz tego, dzięki gładkiej powierzchni podczas gotowania nie przywierają do nich potrawy, co znacząco wpływa na smak dań i ułatwia późniejsze czyszczenie. Naczynia kamionkowe wykazują też odporność na kwasy. Z tego powodu świetnie sprawdzają się jako naczynia na kiszonki, w których samoistnie dochodzi do procesu fermentacji. Ponadto wytwarza się je wyłącznie z ekologicznych składników, dzięki czemu są bezpieczne i nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością.