Naczynia ceramiczne są nie tylko funkcjonalne, trwałe i ponadczasowe, ale przede wszystkim wyróżniają się wyjątkową estetyką. Doskonałym tego przykładem jest ceramika bolesławiecka, która jest ręcznie zdobiona. Współcześnie większość przedmiotów, jakie nas otaczają, jest wytworem masowej produkcji. Są powtarzalne i mało oryginalne, przez co ich rzadko doceniamy ich wartość. Naczynia malowane ręcznie często określane są mianem sztuki użytkowej, ponieważ powstają one z zastosowaniem technik, które bardzo często mają wielowiekową tradycję.
Ceramika bolesławiecka jest zdobiona kilkoma różnymi metodami. Malowanie ręczne to jedna z podstawowych technik. W tym przypadku zdobienie odbywa się przy pomocy pędzli, a także gąbek i innych przedmiotów, które pozwalają na wykonywanie precyzyjnych malunków na naczyniach. Najczęściej zastosowanie znajduje malowanie podszkliwne, które realizowane jest po wstępnym wypaleniu, a przed pokryciem szkliwem. Ta technika zapewnia bardzo trwałe efekty.
Oprócz tego zdobienie naczyń ceramicznych odbywa się też innymi metodami. Jedną z nich jest metoda stempelkowa, która została odkryta w XIX wieku przez bolesławieckich twórców. To najbardziej charakterystyczny dla naczyń produkowanych przez Manufakturę w Bolesławcu sposób zdobienia. Powstają one ręcznie przy pomocy niewielkich stempelków wykonanych z gąbki morskiej. Z ich zastosowaniem tworzy się na naczyniach niewielkie wzory, a najmniejsze detale domalowywane są cienkim pędzelkiem.
Kolejną metodą zdobienia naczyń ceramicznych jest sgraffito. Jest to jeden z najtrudniejszych sposobów tworzenia wzorów. Polega na skrobaniu lub precyzyjnym wycinaniu ornamentów na podeschniętej angobie, czyli dodatkowej warstwie glinki nałożonej na wyrób. Ciekawym sposobem zdobienia jest też pâte-sur-pâte, który polega na nanoszeniu na surowy wyrób zdobień w formie niewielkich płaskorzeźb. W tym przypadku również niezbędna jest wyjątkowa precyzja. Do innych metod zdobienia zaliczamy też moletaż, rezerważ oraz barbotin.