Co wpływa na jakość wyrobów ceramicznych?

jakość ceramiki

Ceramika to wyroby wytwarzane przez formowanie i wypalanie niemetalicznych surowców nieorganicznych albo ich mieszanek. Jest wykorzystywana przez ludzi od zarania dziejów. Za pierwszy materiał ceramiczny świadomie przetwarzany przez człowieka uważa się kamień. Jego uniwersalność była ogromna, ludzie używali go do wielu czynności, ponieważ był twardy, wytrzymały, łatwy w obróbce, a jednocześnie odporny na działanie temperatury, warunków atmosferycznych i czynników chemicznych. W późniejszych czasach zaczęto wytwarzać ceramikę podobną do tej, którą znamy dzisiaj. Miała wiele zastosowań i można śmiało stwierdzić, że jest dla nas ważnym świadectwem przeszłości. Rozbite skorupy ceramicznych naczyń są bowiem znajdowane w niemal wszystkich wykopaliskach archeologicznych i są dla nas nośnikiem informacji o codzienności ludzi żyjących setki a nawet tysiące lat przed nami. 


Czym jest ceramika tradycyjna?


Ceramika tradycyjna to materiały uformowane z drobnych ziaren mineralnych, a następnie wypalone w wysokiej temperaturze (ponad 1000°C). Surowce używane do wyrabiania ceramiki tradycyjnej są pozyskiwane z natury, są to: glinka iłowa, kaolin, glina zwykła i garncarska, margiel ilasty, łupek ilasty, kwarc, mika i wiele innych. Ceramika jest formowana w pożądane kształty, gdy jest jeszcze w stanie mokrym, a później suszona i wypalana. W trakcie procesu wypalania zachodzą w niej nieodwracalne reakcje, dzięki którym materiał zyskuje odpowiednią twardość i trwałość. Podczas wypalania stabilizują się także kolory dekoracji wykonanych na ceramice, a szkliwo zyskuje swój charakterystyczny blask. 


Co ma wpływ na jakość ceramiki?


Jakość wyrobów ceramicznych jest uzależniona od wielu czynników. Oferowana przez nas 
ceramika bolesławiecka charakteryzuje się doskonałą jakością, ponieważ jest wyrabiana przez fachowców z ogromnym doświadczeniem. Decydujące są surowce wchodzące w skład masy ceramicznej. Kaoliny i gliny mają właściwości plastyczne, nadają masie zdolność łatwego formowania oraz umożliwiają łączenie ze sobą różnych elementów. Surowce krzemionkowe dodane do masy ceramicznej powodują, że podczas suszenia i wypalania nie kurczy się ona zanadto. Kolejnym ważnym składnikiem masy są topniki, których zadaniem jest zmniejszenie porowatości ceramicznych wyrobów. Ich nazwa nie jest przypadkowa, gdyż topią się one w piecu ceramicznym pod wpływem wysokiej temperatury.
Ważnym elementem wpływającym na jakość wyrobów jest również odpowiednie suszenie i wypalanie. Suszenie nie może trwać zbyt długo, bo ceramika może przez to stać się zbyt krucha. Wypalanie musi odbywać się w optymalnej temperaturze, a także nie może trwać za krótko, ani za długo.