Ceramika w kuchni – jakie naczynia warto kupić?

Ceramika w kuchni

Naczynia ceramiczne, wykorzystywane były w europejskich kuchniach od wieków. W ostatnim czasie przeżywają swoisty renesans. Coraz więcej osób wyposażając dom – kuchnię i jadalnię, i szukając zastawy idealnej, sięga właśnie po ceramikę. Nic z resztą dziwnego, gdyż posiada ona szereg zalet i praktycznych zastosowań. Glina i tworzona z niej ceramika to jeden z najlepszych pod względem jakości, materiałów wykorzystywanych do produkcji naczyń kuchennych. Sprawdźmy zatem jakie są największe jej zalety i w jakie naczynia warto wyposażyć swoją kuchnię i jadalnię.

Jakie są zalety naczyń kuchennych z ceramiki? 

Naczynia ceramiczne wyróżniają się przede wszystkim niezwykłą trwałością i odpornością na wszelkiego rodzaju zarysowania mogące pojawiać się podczas codziennego użytku. Dzięki temu ceramika posłuży Ci naprawdę długo i nawet po wielu latach będzie zachwycać nienagannym wyglądem.

Kolejną ważną kwestią są jej specjalne, niezwykle przydatne podczas przygotowywania posiłków, właściwości. Ceramika jest łatwa w utrzymaniu w czystości, a ponadto nie wchłania szkodliwych substancji pochodzących na przykład z detergentów, których używamy w kuchni. Jest także niezastąpiona podczas pieczenia i gotowania, ponieważ skraca czas potrzebny na obróbkę termiczną potraw. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu i przypalaniu. Do smażenia wystarczy Ci zaledwie odrobina tłuszczu, a zatem w naczyniach ceramicznych możesz przygotować także zdrowe i niskokaloryczne posiłki.

Do zalet naczyń ceramicznych zaliczyć należy także ich uniwersalność i praktyczność. Z powodzeniem możesz je zmywać w zmywarce. Nadają się do kuchenek gazowych, elektrycznych, a nawet piekarników i popularnych mikrofalówek. Garnki z ceramiki, a dokładniej z kamionki, doskonale sprawdzą się do przygotowania przetworów, takich jak np. ogórki kiszone. Materiał ten pozwala bowiem na zatrzymanie naturalnych składników odżywczych.

Jakie naczynia ceramiczne powinny znaleźć się w Twojej kuchni i jadalni? 

Ze względu na liczne zalety warto wyposażyć kuchnię w zestaw garnków ceramicznych, dzięki którym gotowanie będzie szybsze oraz w solidną patelnię z powłoką ceramiczną, która zapobiega przywieraniu potraw podczas smażenia. Do zapiekania i przygotowywania potraw w piekarniku świetnie sprawdzą się misy i formy do tart. W jadalni natomiast doskonale będzie się prezentować piękna, ceramiczna zastawa – gładka lub ze zdobieniami.

Oprócz talerzy zainwestuj także w dodatki, takie jak: ceramiczna cukiernica, kieliszki do jaj, czy ozdobne puchary do serwowania napojów. Ogromny wybór najwyższej jakości naczyń znajdziesz w asortymencie bolesławieckiej ceramiki. Bolesławiec bowiem to miasto, które słynie z produkcji pięknych naczyń ceramicznych, które wyróżnia najwyższa jakość, trwałość i unikatowe wzornictwo.