Nie ulega wątpliwości, że serwis obiadowy zaliczany jest do najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego. Każda prawdziwa pani domu pragnie podawać posiłki na ładnych i eleganckich talerzach. Obecnie, w ofercie sklepów, znajdziemy różne zestawy zastawy. Niektóre wykonane są z porcelany, inne z fajansu, a jeszcze inne z kamionki. Czym różni się porcelana od ceramiki? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Porcelana kojarzona jest przede wszystkim z luksusem i elegancją. Jest jednym z najpiękniejszych materiałów, które charakteryzują się zarówno klasą, jak i najwyższą jakością. Wyróżnia się jej dwa rodzaje – porcelanę miękką i twardą. Porcelana twarda jest odporna na ściskanie, działanie czynników atmosferycznych i chemicznych, jest nienasiąkliwa, twarda i – co szczególnie istotne – gładka. Charakterystyczny jest dla niej biały kolor i prześwity w jaśniejszych miejscach. Zaś najważniejszą właściwością porcelany miękkiej jest delikatność.
Do wyborów ceramicznych zaliczają się również kamionka, fajans, porcelit oraz miękka ceramika garncarska. Największą popularnością cieszy się oczywiście fajans. Wynika to przede wszystkim z jego niewygórowanej ceny oraz estetycznego wykończenia i dużego komfortu użytkowania. Równie popularne są naczynia z kamionki, które dostać można w różnych odcieniach szarości. Charakteryzują się one wyjątkową wytrzymałością, niemniej daleko im do elegancji, jaką niesie za sobą porcelana. Ponadto naczynia z kamionki są mrozoodporne i długo utrzymują ciepło. Pośrednim wyborem – pomiędzy porcelaną a fajansem – jest porcelit. Jest nieco droższy od fajansu, ale posiada również o wiele lepszą jakość.
Oczywiście na rynku znaleźć możne obecnie szeroki wybór gotowych naczyń. Jeżeli jednak lubią Państwo poszerzać swoje umiejętności i szukają ciekawych sposobów na spędzanie czasu wolnego, to warsztaty ceramiczne z pewnością spełnią Wasze oczekiwania. W ich trakcie nauczycie się tworzyć przepiękne naczynia z gliny, ale nie tylko.